Voor meer info svp doorklikken naar tabblad KIKA-cd

2. jun, 2015

Gedichtje (Ollekbolleke) van Gijs van Schoonhoven n.a.v. een invalbeurt in het MST Enschede

Jan Willem Docter een
Zwartminnend organist
Speelde voortreffelijk
In mijn kapel.

Ook het RK-kerklied
Allerbetoverendst
wist hem te boeien:hij
leert het nog wel.

2. jun, 2015

Verslag van mijn concert in de Enschedese Noorderkerk. Door Harm van Zoest

Vanavond naar een orgelconcert van Jan Willem Docter geweest.
Hij gaf dit concert in de Noorderkerk te Enschede.

Hij opende met een eigen werk waarin hij de diepten van Psalm 130 verbond met de onuitputtelijke liefde van het lied "Liefde was het". Dit gebeurde in de vorm van een meditatie en toccata in populair romantische stijl.


Daarna volgden een aantal arrangementen. Opvallend was de Asma/Docter variant van "Schmucke dich" van Homilius. Het stond ver af van het origineel maar klonk toch stijlvol en niet als een karikatuur.

Het bekende Fuga con corale over "Jesu meine Freude" van Karg-Elert werd goed neergezet. Het barok klinkende orgel is helaas wat minder geschikt voor dit romantische werk. Het klonk hierdoor soms wat te scherp.

Een bijzonder stukje was "Handel in the strand" van Grainger. In feite een klompendans met daarin het thema van het eerder gespeelde "Harmonious Blacksmith".

Jan Willem sloot af met de fantasie over de Avondzang van Feike Asma. Dit speelde hij zoals je dat moet spelen: vol vuur en emotie zonder door te slaan.

En dat is toch ook precies wat Jan Willem kenmerkt : een volbloed romanticus die zijn spel onder controle heeft. Het blijft altijd beheerst!

Goed gedaan Jan Willem Docter!

I.v.m. ziekte is het programma gewijzigd, zie de pagina concertprogramma's.

Fragmentje Handel in Nijkerk

Grote Kerk Enschede

Dirigent