CV beknopt

Jan Willem Docter (1964) studeerde orgel, kerkmuziek, koordirectie en schoolmuziek aan de conservatoria te Enschede, Leeuwarden en Groningen.Na zijn orgelstudie volgde hij enige jaren orgellessen bij Willem Hendrik Zwart te Kampen. Onlangs verkreeg hij de bevoegdheid om in Duitsland in de Evangelisch-Lutherse Kerk als organist en koordirigent te werken.

Docter gaf als organist, pianist en dirigent concerten in binnen- en buitenland, bracht 4 cd’s uit en werkte mee aan verschillende cd-projecten en radio-uitzendingen.

Momenteel werkt hij als docent muziek op C.S.G. Het Noordik te Vroomshoop en is dirigent van koren te Zwolle, Nijverdal, Enschede en Winterswijk. Daarnaast worden concerten gegeven op orgel en piano, begeleidt hij koren en solisten, verricht hij werkzaamheden als componist/arrangeur, schrijft columns en is als cd-recensent verbonden aan het Reformatorisch Dagblad. Als organist/kerkmusicus werkt Docter in de Nederlands Gereformeerde Kerk te Enschede en in de 4 kerken van de Evangelische Christuskirche te Ahaus.

Jan Willem Docter is als christenmusicus een volbloed romanticus. Hij is altijd op zoek naar betekenis en emotionele lading achter de noten en is niet tevreden wanneer deze niet overduidelijk waarneembaar zijn voor de toehoorder.

CV uitgebreid

Jan Willem Frederik Docter (24-09-1964) volgde tijdens zijn middelbare schoolopleiding aan de Chr. MAVO te Rijssen orgel- en pianolessen bij Jan Warmink te Goor en Ger van Poppel te Lochem. Vanaf 1980 studeerde hij aan het Twents Conservatorium het hoofdvak orgel bij Anco Ezinga en Gijs van Schoonhoven, deze studie leidde in 1986 tot het behalen van de akte docerend musicus kerkorgel.

Van 1985 tot 1998 studeerde hij aan de conservatoria te Enschede en Leeuwarden kerkmuziek/koordirectie bij Chris Fictoor, Cees Stolwijk en Jan Veninga.

Na deze studies volgde Docter gedurende enkele jaren lessen bij de bekende Kamper organist en koordirigent Willem Hendrik Zwart.

In de loop van zijn werkzame leven als musicus heeft Jan Willem Docter privelessen orgel, piano, keyboard en koordirectie gegeven in Goor, Hengelo, Rijssen, Markelo en Enschede. Hij werkte als dirigent en organist mee aan verschillende radio- en televisieprogramma’s.

Als kerkorganist werkte hij in Goor, Markelo, Enschede, Hengelo en Nijverdal. Momenteel is hij organist van de Evangelische Christusgemeinde van Ahaus en omstreken waar hij in Ahaus, Heek, Legden en Schöppingen diensten begeleidt. Ook vervult hij orgeldiensten in de Nederlands Gereformeerde Lasonderkerk te Enschede.

Op 16-jarige leeftijd werd hij dirigent van zijn eerste koor, vanaf dat moment is hij altijd actief gebleven als koordirigent.

Ook trad en treedt hij regelmatig op als begeleider en solist op orgel en piano, hij gaf concerten in Nederland, Duitsland, België en Zwitserland.

Hij maakte 2 orgelsolo-cd’s, bracht twee koor- en samenzang-cd’s uit en werkte mee als begeleider op een kinderkoor-cd. Hij werkt regelmatig samen met musici als Minne Veldman, Gerwin van der Plaats en Jorrit Woudt, met pan- en dwarsfluitiste Jantine de Waard vormt hij als organist en pianist het Duo Concertante.

Docter was enige jaren Muziekresencent voor de Twentsche Courant Tubantia.

In 2001 werd hij aangenomen als parttime docent muziek aan C.S.G. Het Noordik, locatie Vroomshoop. In juni 2008 behaalde hij aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen de onderwijsakte Bachelor of Music in Education, een eerstegraads onderwijsakte voor de vakken muziek, cultuureducatie en kunstgeschiedenis met daarbij inbegrepen koordirectie en ensembleleiding.

In 2014 behaalde hij de bevoegdheid om ook in Duitsland als organist en koordirigent te werken.

Op dit moment is Docter, naast zijn werk als docent, dirigent van 4 koren en is hij actief als componist, arrangeur, columnist, begeleider en solist.

Jan Willem Docter is als christenmusicus een volbloed romanticus. Hij is altijd op zoek naar betekenis en emotionele lading achter de noten en is niet tevreden wanneer deze niet overduidelijk waarneembaar zijn voor de toehoorder.