Maurice van Dijk

Fijn om eens een wat terug te doen voor een muzikale vriend. Dat Jan Willem Docter dat zeker is, merkten we beiden vanaf het eerste moment. Altijd in voor serieuze grap of voor een vrolijk epistel, zolang het de muziek maar ten goede komt.

 Ik heb Jan Willem Docter leren kennen als een muzikale organist en pianist, die  niet terugdeinst voor muziekstijlen waar hij zich op dat moment minder in begeeft. Wat mij vooral altijd opvalt is dat hij werkelijk kennis van muzikale zaken heeft en dat hij het met zijn vriendelijke stem het altijd positief weet te brengen.  Jan Willem lijkt geen nee te kennen als hij je kan helpen op het gebied van zijn passie muziek.

 Muzikaliteit voert altijd de boventoon en dat is voor mij wel zo prettig om mijn bijdrage op trompet of bugel daar aan toe te voegen.  Als dirigent ken ik Jan Willem nog niet, maar als je hem als mens kent, weet je dat hij de touwtjes daar goed in handen zal hebben.

Muzikale groeten,

Maurice van Dijk

Jan Wander

Jan Wander, is in het dagelijks leven werkzaam als woningstoffeerder. Na het werk houdt hij zich bezig met zijn hobby's. Een daarvan is het luisteren naar, en het spelen van orgelmuziek. Deze muziek heeft hij van huis uit met de paplepel in gegoten gekregen. Hij heeft een voorliefde voor de Hollandse koraalkunst.

Ik heb Jan Willem leren kennen via YouTube. Ik weet nog goed dat ik op een keer aan het ' rondsnuffelen' was op YouTube, daar ineens de naam Jan Willem Docter tegen kwam. Hij speelde daar, zonder bewegende beelden overigens, Dankt dankt nu alle God, in een bewerking van Feike Asma. Ik was daar zo van onder de indruk dat ik hem vroeg om vooral toch maar meer te posten op YouTube. De passie en geestdrift spatte er vanaf, zo moet Asma gespeeld worden vond ik.

De eerste keer dat ik Jan Willem persoonlijk ontmoet heb, was op een YouTube orgeldag, georganiseerd door Minne Veldman. Ik leerde Jan Willem kennen als een sympathiek man die zijn vak verstaat, er uren over kan praten en niet te beroerd om advies te geven over het hoe je een bepaald orgel werk moet spelen.

Zijn literatuur spel getuigd van grote klasse, menigmaal mocht ik daar getuige van zijn op de vele orgel avonden , georganiseerd door onze vriend Marco Nijland in de Ned. Herv. Kerk te Rumpt. Het was een feest als Jan Willem daar ook een bezoekje kwam brengen, die man beheerst zoveel muziek! Een genot om naar te luisteren , ook naar de bijbehorende verhalen. Ik ben nog altijd blij dat ik hem heb leren kennen.

Kees Verhoek

Als amateurorganist en orgelliefhebber struin ik regelmatig Youtube af op zoek naar orgelfilmpjes. Daar zag ik voor het eerst Jan-Willem Docter achter het orgel.

Zijn orgelspel is kenmerkend: gedreven en met veel bezieling. De eerste echte ontmoeting met Jan-Willem was op de Youtube orgeldag. Wij komen als “Youtube-organisten” jaarlijks bijeen, om met elkaar onze passie en hobby te delen. Een mooi initiatief van Urker organist Minne Veldman. Die bewuste avond vertolkte Jan-Willem op het slotconcert, “Tu es Petra” van Henry Mulet. Wat een indrukwekkend moment, wat een beleving, een muzikaal moment om nooit meer te vergeten!

Als persoon waardeer ik Jan-Willem enorm, ik ken hem als een bescheiden, vriendelijke man. Met een pakje shag onmisbaar in het borstzakje van zijn blouse. Zijn bijdragen aan dialogen op Facebook over muziek (in de breedste zin van het woord) zijn geweldig! Met verrassende invalshoeken en een enorme schat aan parate kennis. Altijd weer een feest om een ‘lap’ tekst van Jan-Willem op Facebook te lezen.

Jan-Willem, veel succes met je muzikale loopbaan!

Met vriendelijke groet,

Kees Verhoek